top of page
Natuurcoaching Mind Your Life.png

Waarom natuur- of wandelcoaching?

Natuurcoaching is een vorm van wandelcoaching die veel verder gaat dan alleen wandelend coachen.

 

Een natuurcoach is een coach die jou al wandelend begeleidt en de natuur daarbij actief betrekt. Het uitgangspunt bij Natuurcoaching is dat de mens deel uitmaakt van de natuur en dat het coachproces een natuurlijk proces is. In het bos of op het strand ervaar je de rust en ruimte van de natuur. Deze ‘rustgevende meerwaarde’ helpt je om stil te worden in je hoofd, waardoor je beter naar je gevoel kunt luisteren en alle aandacht bij jezelf kunt houden.


Bij natuurcoaching wordt je niet alleen begeleid door de coach, maar ook de natuur begeleidt en ondersteunt jou . De natuur brengt je in contact met jouw ware ik, je verlangens, je obstakels en geeft je de mogelijkheid op zoek te gaan naar wat jou helpt..
Ieder mens is uniek, dus ieder coaching’s gesprek is uniek!


Door middel van specifieke oefeningen en vragen helpt de natuur jou.
De natuur is namelijk een grote inspiratiebron voor nieuwe inzichten en heeft ook een positief effect op onze lichamelijke en mentale gezondheid.
 
Aan de hand van gerichte vragen van de coach worden symbolen uit de natuur nauwkeurig besproken. Dan leg je weer de verbinding naar binnen, daar waar gevoel en inzicht te vinden zijn. Alle antwoorden zitten al in jou, maar vaak nog voornamelijk in het onderbewuste.
Samen met je coach ga je ervaren, voelen, herkennen, erkennen en accepteren.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe belangrijk de plek van natuur in ieders leven is. Het lijkt erop dat minder goed in contact staan met onze natuur, medeoorzaak zou kunnen zijn van veel klachten zoals oververmoeid, chronische pijn, overspannen zijn en of slecht slapen waar zoveel mensen tegenwoordig last van hebben. Steeds duidelijker wordt hoe noodzakelijk en helend onze verbinding met de natuur is, om psychisch en fysiek gezond te blijven of gezondheid te herstellen.


Natuur- en wandelcoaching zorgt er daardoor voor dat je in een relatief korte periode een diepgaand resultaat kunt boeken!


Nieuwe manier van reflecteren in- en met de natuur.

Zijn er verschillen tussen een wandelcoach en een natuurcoach?

Natuurcoaching en wandelcoaching zijn beide vormen van coachingspraktijken die gebruikmaken van de natuurlijke omgeving en fysieke activiteit om het coachingsproces te ondersteunen, echter zie ik in natuurcoaching een toegevoegde waarde.

 

Wandelcoaching:

 

 • Focus op wandelen: Het primaire kenmerk van wandelcoaching is de nadruk op wandelen als de centrale activiteit tijdens de sessies. Wandelcoaches voeren gesprekken met hun cliënten terwijl ze samen wandelen in de natuur.

 • Beweging en frisse lucht: Wandelcoaching benadrukt de voordelen van fysieke activiteit en het in de natuur zijn. Het wandelen zelf wordt vaak beschouwd als een manier om de geest te verfrissen en de bloedsomloop te stimuleren.

 • Geschikt voor diverse settings: Wandelcoaching kan in verschillende natuurlijke omgevingen plaatsvinden, zoals bossen, parken, stranden of zelfs stedelijke gebieden met groen of zonder groen.

 

Natuurcoaching:

 

 • Breder spectrum van natuurlijke omgevingen: Een natuurcoach kan sessies in diverse natuurlijke omgevingen houden, niet beperkt tot wandelen. Dit kan bijvoorbeeld ook betekenen dat de sessies plaatsvinden terwijl je zit, staat of in contact bent met de natuur op andere manieren, zoals het aanraken van bomen of stenen.

 • Meer nadruk op verbinding met de natuur: Natuurcoaching legt vaak de nadruk op het opbouwen van een diepere relatie en verbinding met de natuurlijke wereld. Dit kan onder andere activiteiten omvatten zoals mediteren in de natuur, het putten van inzichten uit de natuur, of andere benaderingen die de cliënt een diepere verbinding met de natuur laten ervaren.

 • Holistische benadering: Natuurcoaching heeft de neiging om een meer holistische benadering te volgen waarbij de natuur wordt gezien als een spiegel van innerlijke processen. Dit kan leiden tot diepgaandere introspectie en bewustwording.

 

In wezen is het belangrijkste verschil dat wandelcoaching specifiek gericht is op het gebruik van wandelen als de centrale activiteit voor coaching, terwijl natuurcoaching een breder scala aan interacties met de natuurlijke wereld kan omvatten en vaak een diepere nadruk legt op de connectie tussen de mens en de natuur. De keuze tussen deze twee benaderingen hangt af van de voorkeur van jouw als cliënt en de doelstellingen van het coachingstraject.

Wat en hoe gaan we dat doen?

 • We beginnen met een intake (wandelend of telefonisch) gesprek.

 • Tijdens de intake gaan we samen kijken naar wat jouw vraag is... Wat is de reden dat je bij mij komt…waar wil je hulp bij? 

 • Kort na de intake zullen we de eerste wandeling plannen.

 • Bij het begin van iedere wandeling (+/- 1,5 uur) zullen we bespreken wat je in ieder geval aan bod wil laten komen tijdens de wandeling en wat jouw verwachting is.

 • We starten met de coachingswandelingen en zetten de natuur in om tot de antwoorden te komen die in jou verborgen zitten. 

 • Je ontvangt van mij je eigen coachingsboekje waar jij je vragen/antwoorden in kan opschrijven.

 • Je zult al na onze eerste wandeling al verschil merken bij jezelf!

 • Na iedere wandeling bekijken we samen naar passende thuis uitdagingen en oefeningen waar je mee aan de slag kunt. We bespreken wanneer we een contact moment hebben tot de volgende wandeling.

 • Samen kijken we naar wat je nodig hebt om stapjes vooruit te zetten naar voor jou de meest ideale situatie.

Wat is het resultaat na ons wandeltraject?

 • Je voelt je weer gezien en gehoord.

 • Je begrijpt waar je gedachten vandaan komen en kunt deze beter plaatsen en accepteren.

 • Je kan beter je grenzen aangegeven.

 • Je oordeelt minder hard over jezelf.

 • Je bent minder vatbaar voor het oordeel van anderen.

 • Je hebt meer rust en ruimte in je hoofd.

 • Je kunt meer genieten van het hier en nu.

Vraag & antwoord (FAQ)

Wordt je wandeltraject vergoed?

 

Wandel coaching wordt niet vergoed door je verzekering, echter zijn veel bedrijven welwillend om je te helpen in een coaching‘s traject. Vraag ernaar bij je werkgever/personeelszaken of ze mee willen investeren in jouw coaching traject. Jouw werkgever wil graag dat jij met plezier je werkzaamheden doet en wil voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Uit ervaring weet ik dat veel bedrijven dit samen met jou willen vergoeden.

Wat kost een wandeltraject?

Iedere situatie is natuurlijk uniek en gericht op jou. Uit de praktijk blijkt dat een traject van 4 wandelingen in de meeste coachingstrajecten het beste resultaat geeft. Bij een coaching met 4 wandelingen + persoonlijk coachingsboekje + 3 tussentijdse contactmomenten en de intake is je investering € 395,00. Na deze 4 wandelingen kunnen we het coachingstraject desgewenst nog uitbreiden.

Wat kost een Stress en Burn Out wandelcoachtraject?

Bij een Stress en Burn Out wandeltraject met 10 wandelingen + persoonlijk coachingsboekje + tussentijdse contactmomenten en de intake is je investering €895,00. Na deze 10 wandelingen kunnen we altijd kijken of dit traject voor jou voldoende is. Desgewenst kunnen we het Stress en Burn Out wandeltraject uitbreiden.

Vrijblijvende kosteloze intake (1 uur)

Wil jij weten of een wandelcoachtraject iets voor jou is? Je hebt de mogelijkheid om bij mij een kosteloze vrijblijvende intake van ongeveer 1 uur te plannen. Deze intake doen we wandelend zodat je direct merkt of een coachtraject wat voor je is.

Hoe lang duurt een wandeltraject?

Uit ervaring weet ik dat wanneer we iedere 2 tot 4 weken een wandeling hebben dat we tot het beste resultaat komen. Uitgaande van 4 wandelingen haal je dus in 2 tot 4 maanden het beste uit jezelf.

Gaat het ook door als het regent?

 

Ja! We gaan altijd gewoon op de afgesproken dag wandelen, behalve als het weerbericht code rood is… als je het fijn vindt om een paraplu mee te nemen mag dat natuurlijk! Maar een capuchon werkt ook prima. ;-)

Kan ik een geplande wandeling ook verzetten?

 

Ja dat kan! Wandelingen kunnen tot 24 uur van te voren worden verzet. 

 

Moet ik wandelschoenen aan?

Je moet eigenlijk helemaal niks.. Trek schoenen aan waar je lekker op kunt lopen… Ze kunnen vies en nat worden ...dat dan weer wel.

Overige spelregels en afspraken.

Op al mijn wandelcoachtrajecten en andere diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Deze kan je hier downloaden.

Vooroordelen.

Wanneer je bang bent of wandelcoaching zoiets is als bomen knuffelen of te zweverig zou zijn, dan wil ik je graag het tegendeel bewijzen.

 

Ook heeft mijn wandelcoachtraject niets te maken met hoe je moet leren wandelen. Daarvoor verwijs ik je graag naar deze website van de NKWB.

Wil je vrijblijvend een intake plannen of wil je meer informatie over mijn coachwandelingen? Vul het contactformulier in.

Traject
CCI06072022.jpg
Sirius Academy.jpg

Ik heb met succes de Post-HBO Registeropleiding Sirius Commitment Professional Coach Communicatie en Stressmanagement afgerond.

CCI06072022_0002.jpg

Diploma Post-HBO registeropleiding Sirius Commitment Professional, Communicatie en Stressmanagement

Certificering Britt Meertens-Koch.jpg
Wandelcoachopleiding - Britt Meertens -

Ik heb met succes de CRKBO-geregistreerde Wandelcoach Opleiding® en de training Wandelcoaching bij Stress en Burn-Out van Het Coach Bureau afgerond.

Bewijs van deelname Wandelcoaching bij S

Certificaat Resultaatgerichte Wandelcoach Opleiding van het Coach Bureau

Bewijs van deelname Wandelcoaching bij Stress & Burn-Out van het Coach Bureau

Britt 2.JPG

Je wandeling met mij start hier...

Heb je vragen, of wil je overleggen of onze wandelingen aansluiten bij jouw vraag, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ook voor het inplannen van een kosteloze- vrijblijvende intake kan je het contactformulier invullen.

Laat je gegevens achter via onderstaand formulier of bel / WhatsApp me op 0611302042.

Bedankt voor je bericht, ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

bottom of page